Casa Futura og DR Kontant

DR KONTANT

DR Kontant – Jakob Illeborg –
forbrugernes helt

Jurist og tidligere ejer af byggefirma fanget i fælde
af DR Kontant: “DR lyver og manipulerer”

Det licensfinansierede TV-program DR Kontant har tidligere overtrådt såvel lovgivning som journalistiske regler i deres historier, der flere gange er endt med påtaler fra Pressenævnet og endog en injuriedom fra Landsretten med krav om millionerstatning.

Denne gang er det den tidligere ejer af det nu konkursramte byggeselskab Casa Futura, Jon Søberg fra Silkeborg, der er endt som skydeskive for DR Kontants fortolkning af journalistik.

Selv en skriftlig aftale var ikke nok for Jon Søberg, da han skulle interviewes i det såkaldte forbrugerprogram DR Kontant.

I et flere måneder langt forløb op til interviewet har DR- journalisterne begået en lang række af faktuelle fejl, hvoraf de erkender en del, men benægter andre på trods af dokumentation. Mens DR Kontant i forløbet har vist, at de ikke selv har styr på deres dokumentation.

Sjusk og fusk i researchfasen

DR Kontant har præsteret både fusk og sjusk i såvel researchfasen som i selve interviewet, hvor de foran rullende kameraer ud over decideret at videbringe løgne i flere spørgsmål også overordnet brød en klar skriftlig aftale om rammerne for interviewet.

– Jeg har ikke set programmet endnu, men jeg ved allerede, før det bliver sendt, at det på mange punkter intet har med virkeligheden at gøre. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i, siger Jon Søberg, der var ejer af det nu konkursramte Casa Futura og desuden mangeårig advokat med 20 års erfaring fra byggebranchen.

Han føler sig nu tvunget til at advare andre mod at deltage i DR Kontant i den tro, at programmets redaktør, journalist og vært har nogen intention om at levere en objektiv journalistisk historie.

– Jeg er nødt til at sige til andre: Pas på DR Kontant – selv en skriftlig aftale er intet værd for de mennesker. I selve interviewet var de slet ikke interesseret i facts og dokumentation, men kom med vilde og helt faktuelt forkerte oplysninger.

Jeg er rystet, for de lyver og manipulerer og vil slet ikke høre virkeligheden – de ville bare fange mig i et bagholdsangreb og få mig ud af balance i interviewet, formentlig for at få “gode” TV-billeder, fortæller Jon Søberg, der blandt andet greb værten, Jakob Illeborg, i flere deciderede løgne.

Jakob Illeborg grebet i løgne

– Det er svært at se det som andet end en løgn, når værten for rullende kameraer siger til mig, at “DR har talt med din revisor” – og at det så viser sig at være helt forkert. DR indrømmede efter interviewet skriftligt, at de ikke havde talt med min revisor, og den slags eksempler var der flere af, siger Jon Søberg.

Han havde på forhånd aftalt skriftligt med DR Kontant, hvad spørgsmålene skulle handle om. Dermed troede Jon Søberg, at han havde sikret sig, så han med sin baggrund som jurist og mangeårig advokat havde mulighed for at forberede sig grundigt med henblik på at kunne svare seriøst på spørgsmålene.

– Under interviewet spørger de så også til helt andre ting og bryder dermed vores aftale, understreger Jon Søberg. Aftalebruddet var så groft, at Jon Søberg bad om, at interviewet ikke skulle bruges. Det nægter DR Kontant på trods af at have indrømmet flere faktuelle fejl fra værtens side i løbet af interviewet.

Går efter manden i stedet for bolden

– Som jurist og erfaren advokat er jeg rystet over, hvor lidt DR Kontant interesserer sig for facts og dokumentation, men bare går efter en sensationel vinkel på deres sag. Normalt går journalister vel efter en sag og finder den ansvarlige. Men i mit tilfælde låste de sig fast på, at jeg skulle være skurk – ligegyldig hvor mange gange, jeg rettede deres faktuelle fejl og falske påstande på baggrund af deres manglende dokumentation.

– Og uanset, hvor megen dokumentation jeg har givet dem, har de beholdt den opfundne skurkehistorie, som allerede var lavet hjemmefra. De gik efter manden i stedet for bolden.

Jon Søberg er ked af, at hans mange års arbejde i Casa Futura med at bygge gode boliger til køberne ikke blot endte med en personlig konkurs, men nu også skal have et plettet eftermæle på grund af DR Kontant.

– Jeg er bange for, at DR Kontant vil udstille mig som en svindler. DR Kontant var nede og filme mig i den firmabil, min arbejdsgiver stiller til rådighed. Senere spurgte DR Kontant ind til “min store bil”. Hvis jeg var endt som bistandsmodtager efter min konkurs,  ville DR Kontant nok også kunne spinde en svindelhistorie ud af det, påpeger Jon Søberg.

Ingen har mistet penge

– En konkurs er en ærgerlig ting. Det kan gøre nogle ting mere besværlige for køberne og få færdiggørelse af byggerierne til at tage længere tid. Men tingene bliver jo gjort færdigt af dem, der overtager projekterne efter konkursen.

– Økonomisk er det det konkursramte firmas ejere, der bliver ramt af konkursen, altså mig selv. Men I de såkaldte “sager”, som DR Kontant trækker frem, er der ingen, der mister penge. Vi har afleveret boliger til flere tusinde tilfredse kunder i mine 20 år i byggebranchen, og jeg er ked af, hvis der er enkelte, der her efter konkursen, har fået forsinket nogle detaljer ved deres byggeri.

– Men ingen er ladt i stikken, for der var afsat penge til alting, selv om DR Kontant med deres halve sandheder, sort-hvide valg af sensationsjournalistik og mange faktuelle fejl formentlig udelader den ellers ret vigtige del af virkeligheden, siger Jon Søberg og fastslår:

– Vi forbereder nu juridiske tiltag mod DR Kontant. Det er imidlertid ærgerligt, at det er licenspenge, som skal betale en evt. erstatning. slutter Silkeborgadvokaten.